Miody

Charakterystyka miodów odmianowych

i produktów pszczelich

Miód rzepakowy

Jasna barwa – od prawie białej do lekko kremowej, o zapachu zbliżonym do kwiatów rzepaku. Miód ten krystalizuje bardzo szybko, nawet w ciągu kilku dni od jego pozyskania. Polecany przy leczeniu chorób serca, układu krwionośnego, miażdżycy.

Miód wielokwiatowy

Charakteryzuje się dużym zróżnicowaniem barw, zwykle od jasnożółtej do ciemnoherbacianej. Zapach zbliżony do zapachu kwiatów i wosku. Krystalizuje w różnym czasie. Stosowany głównie w profilaktyce wielu chorób, osobom uczulonym na pyłki pomaga znosić i uodparniać się na alergie.

Miód fasolowy

Barwa jasna, jasnożółta, o słabym zapachu zbliżonym od zapachu kwiatów fasoli. Krystalizuje po 2 miesiącach od pozyskania. Wskazany jest przy chorobach układu moczowego, pokarmowego, polecany przy nadwrażliwości jelit. Bardzo dobrze sprawdza się przy słodzeniu kawy i herbaty, ponieważ daje pożądaną słodycz a nie zmienia smaku kawy i herbaty.

Miód akacjowy (z robinii akacjowej)

Ma jasną, świetlistą barwę, zapach zbliżony do kwiatu robinii. Krystalizuje bardzo późno, nawet do kilku miesięcy po pozyskaniu. Pomocny przy leczeniu wrzodów żołądka, nadwrażliwości jelit. Ze względu na dużą ilość fruktozy zalecany przy niektórych typach cukrzycy.

Miód lipowy

Barwa od jasno żółtej aż do bursztynowej z zielonkawym odcieniem. Zapach miodu jest dość silny, podobny do zapachu kwiatów lipy. Krystalizuje w ciągu kilku tygodni po pozyskaniu.  Stosowany głownie przy grypie i przeziębieniu, działa rozgrzewająco, wykrztuśnie, uspokajająco. Zalecany przy leczeniu nerwicy. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.

Miód gryczany

O barwie ciemnoherbacianej do brunatnej, zapach silny i długo utrzymujący się, przypomina zapach kwiatów gryki. Krystalizuje dość wolno, około 2-3 miesiące. Polecany jest przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym, sprzyja odbudowie tkanek kostnych. Niezastąpiony przy wypiekaniu pierników.

Miód nawłociowy

Lekko kwaśny smak, barwa złocista, żółta. Zapach dość intensywny, podobny do zapachu kwiatu nawłoci. Krystalizuje stosunkowo szybko, około półtorej miesiąca od wirowania miodu. Zalecany przy chorobach układu moczowego, problemach z układem trawiennym. Ponadto miód nawłociowy charakteryzuje się najwyższą bakteriobójczością spośród wszystkich miodów. O miodzie  nawłociowym często mówi się ze jest polskim odpowiednikiem miodu manuka.

Miód kremowany

Powstaje w mieszania miodu w kremownicy przez kilka dni. Jego zaletą jest zmieniona struktura miodu, podobna do struktury masła lub nutelli, dzięki czemu świetnie nadaje się do smarowania kanapek na śniadanie. Miód w wyniku procesu kremowania nie traci swoich właściwości, zmienia się tylko jego struktura. Właściwości miodu kremowanego zależą od tego jaki miód został wykorzystany do kremowania. Miody wykorzystane tutaj dobrze wpływają na prace serca, wzmocnienie organizmu, dobrze sie sprawdzają przy dolegliwościach związanych z grypa albo przeziębieniem.

Miód spadziowy, ze spadzi iglastej

Ciemnobrązowa barwa z zielonkawym lub szarozielonkawym odcieniem. Charakterystyczny zapach przypominający nieco zapach igliwia i żywicy. Krystalizuje w ciągu 5-10 tygodni. Wspomaga system odpornościowy, pomaga przy schorzeniach dróg oddechowych układu krążenia, układu nerwowego. Wskazany dla osób dużo pracujących przed komputerem.

Miód wrzosowy

Właściwości i zastosowanie: barwa ciemna, jasno brązowa, o wyrazistym zapachu i lekko pikantnym smaku. Stosowany profilaktycznie w leczeniu schorzeń prostaty, reguluje pracę układu rozrodczego, układu moczowego, oraz nerwowego, wpływa pozytywnie na gospodarkę hormonalną organizmu. Polecany dla osób pracujących w stresie.

Pyłek kwiatowy

To męskie komórki rozrodcze roślin nasiennych, powstające w pylnikach kwiatowych, produkowane przez kwiaty w bardzo dużych ilościach. Obnóża pyłkowe stanowią pyłek kwiatowy zbierany przez pszczoły, które gromadzą go w zagłębieniach goleni trzeciej pary nóg, w miejscu otoczonym długimi włoskami tworzącymi koszyczek. Zebrany pyłek pszczoły zwilżają miodem lub nektarem  i zlepiają w grudki nazywane obnóżami.

Właściwości i zastosowanie:

  • właściwości odżywcze, regeneracyjne, hipolipemiczne, odtruwające, adaptogenne, antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwnowotworowe.

  • w badaniach i profilaktyce medycznej wskazano że pyłek daje dobre wyniki w leczeniu: miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, choroby nadciśnieniowej, zapalenia mięśnia sercowego, anemii, chronicznych obstrukcji, wzdęć i infekcji jelita grubego, impotencji u mężczyzn, chorób nowotworowych, schorzeń wątroby, stanów zapalnych i przerostu gruczoły krokowego, niedokrwistości, chorób nerwowych, psychicznych, alergicznych.

 

propolis

Propolis

To substancja o kleistej i ciągliwości konsystencji, o rdzawym kolorze z różnymi odcieniami. Produkt ten charakteryzuje się silnym i przyjemnym zapachem. Wytwarzany jest przez pszczoły na skutek wymieszania zebranych z pąków roślin substancji żywicznych z wydzielinami gruczołów ślinowych.

Właściwości i zastosowanie: stwierdzono że regeneruje on tkankę kostną, chrząstkę i nabłonki. Potwierdzono też silne przeciwbólowe właściwości preparatów propolisowych. Stosowany jako maść wspomaga gojenie się ran. Stosowany doustnie wskazany jest przy chorobach układu trawiennego, wrzodów żołądka, nadwrażliwości jelit.

Odwiedź nas